Entri Terkini

INFORMASI TENTANG TELUR

3/06/2016 02:10:00 PTG | Kathy R'bain
 
http://3.bp.blogspot.com/-7_TjPA7_-BY/T6svyOJNEgI/AAAAAAAAACY/D81Pa4xy5EA/s364/kjlj%253B.jpg
kredit gambar : google
Hola peeps...Lamanya Kathy tak update entri kat sini kan? Bukan apalah,blog ber'niche' begini amat sukar di update jika tiada entri sesuai . So,setelah menimbang² kathy buat keputudan untuk update entri informasi berkaitan telur yang Kathy share dari belog resipi Kathy.


Telur adalah bahan asas yang selalu ada di dapur kita. selalaunya yang paling lazim berada di dapur kita adalah telur ayam kan? Sebab penyediaan makanan berasakan telur sangat mudah dan ianya memang sedap.  Kathy memang layan lauk berasaskan telur.

Disini Kathy ingin berkongsi sikit informasi tentang telur untuk semua:-

  • kekal kesegaran - telur tidak boleh di simpan  di tempat yang panas dan terdedah kerana menyebabkan sulfur yang terkandung di dalamnya menjadi rosak. seeloknya simpan di dalam bekas bertutup.
  • cara mudah kupas telur - rebus telur seperti biasa. ketika telur telah mengeras ketuk kulitnya agar pecah dan biar terenda dalam air rebusan seketika sebelum di angkat.
  • kualiti telur - telur yang terendam di dasar bekas berbeti telur tersebut masih berat dan baru. telur yang sedikit miring atau berdiri bereti telah berusia seminggu dan telur yang terpaung menandakan telur lama dan hampir busuk.
  • amalan baik - basuh telur sebelum di simpan dan di gunakan bagi membersihkan telur dari najis yang melekat ketika proses telur di keluarkan.
  • beza telur - kandungan kolesterol telur itik adalah lebih tinggi berbanding ayam iaiatu lebih kurang 16.20 miligran bagi setiap gram kuning telur.
Ini adalah serba sedikit informasi berkenaan dengan telur yang kathy olah dari pembacaan di majalah MW. moga bermanfaat untuk semua. terima aksih kerana membaca. :)

Kredit : Informasi tentang telur & Majalah Mingguan Wanita.

2 ulasan:

Kami TULIS,Anda BACA dan KOMEN. TERIMA KASIH sudi singgah dan FOLLOW Belog Projek GMBM.